Tävlingsprogram

#1 Göteborg -28 April

#2 Sölvesborg -19 Maj

#3 Östersund -30 Juni

#4 Gesunda -4 Augusti

#5 Hallandsåsen 14-15 September

#6 Falun -29 September

#7 Isaberg -13 Oktober

Tävlingsformat

En Endurotävling består egentligen av två delar, specialsträckor med tidtagning och transportsträckor med maxtid. Specialsträckorna (SP) är själva tävlingsmomentet, det är här hornen växer fram och gör att man pressar sig själv lite till. Under en tävling ingår normalt ca 4-7 SP med varierande längd, allt ifrån några hundra meter till över 2km. De ska gå i huvudsak utför, men små klättringar kan förekomma. Den med kortast totala tid på SP vinner tävlingen. Karaktären på SP kan variera väldigt beroende på var tävlingen körs, men det viktigaste är att det ska vara rolig cykling! Transportsträckorna (TS) är nästan lika viktiga som SP, det är här man kan få chansen att umgås lite med sina medtävlare! TS är helt enkelt cyklingen för att ta dig till nästa SP. TS kan också bestå av att åka lift vissa bitar. För att vinna en Endurotävling måste du självklart vara snabb, men också teknisk. Du måste också ha bra kondition för att orka ge allt även på sista sträckan! Du kan tävla på vilken MTB du vill, men en heldämpad är att föredra. En optimal cykel bör ha 120-160 mm fjädringsväg beroende på sträckornas karaktär. Träning är oftast tillåten innan tävlingsdagen efter det att banan är offentliggjord. Man förbättrar rejält sina möjligheter att köra snabbt och rent genom att ta sig runt banan åtminstone en gång på träningen.

Skydd

Alla tävlingar har krav på att fullface-hjälm och knäskydd används, hjälmen ska sitta fastspänd även på transportsträckorna, bortsett när du leder cykeln, hjälmen får ha avtagbart hak-parti.

Försäkring

Du som kör i motionsklass är försäkrad under tävlingen men ej under träning. Är du medlem i en SCF-ansluten klubb är du försäkrad även under träning. Mer info om SCF/Folksams försäkring.

Startlista

De som anmält sig under ordinarie anmälningstid finner man i startlistan med respektive startnummer och chipp- nummer under fliken listor.

Startordning

De tävlande startar med 20 sekunders mellanrum. Damer och Herrar startar tillsammans i Motionsklasserna. Först startar Motion Kort och 13-14 på den kortare banan. Sedan följer Motion Lång, och herrar i U21, 15-16, Master och Tävling. Sedan att stort gäng damer i U21, Tävling och Master. Sist startar de 20 seedade Herrarna i Tävling med 60 sekunders startmellanrum. OBS sträckorna har begränsade öppettider, detaljer i PM.

Tävlingsregler

De tävlande förväntas ha läst och förstått SCF tävlingsreglemente för Enduro samt följa reglerna under tävling och träning. Sen gäller ”the spirit of Enduro’’ dvs man följer stigen och genar inte. I samma anda tar både den som blir ikappkörd och den som kommer ikapp hänsyn till varandra genom att den som blir ikappkörd släpper förbi snyggt och den som kommer ikapp gör sig hörd och tar sig förbi utan onödigt hets. Vi rekommenderar att de tävlande tar sig tid att läser in sig på EWS Rule Book som mycket väl kan bli grunden för en kommande svensk reglementes-uppdatering som ESS trycker på för att få till så snart som möjligt.

Endast en cykelram, ett hjulpar, en gaffel och en dämpare får användas under tävlingen. Kraschar man någon av dessa delar måste man meddela tävlingsledningen i de fall de byts ut. Meddelar man ej riskerar man diskning. Annat som gått sönder får repareras/bytas i anslutning till tävlingscentrum utan tidstillägg. El-cyklar är inte tillåtna vare sig på tävling eller träning.

Tidstillägg om en minut kan påföras tävlande om man exempelvis startar vid annan tid än tilldelat i PM, shuttlar på träning eller tävling, tränar på avstängd bana, ej bär hjälm korrekt, genar eller justerar banor på eget bevåg eller om den startande bryter mot sunt miljötänk, arrangören eller har ett osportsligt uppträdande.

Protester och klagomål mot tävlingen, resultat eller uppförande hos andra tävlande ska presenteras till Tävlingsledaren eller Chefskommissarien senast 15 minuter efter resultatens publicerande både muntligen på plats och i skriftlig form med e-post.

Banmarkering

Transport: Markeras med orange pilar samt snitslar som kompletteras med utskrivna skyltar, SP1 o.s.v.

Specialsträcka (SP): Här använder vi ”portar” eller helbandat på alla ställen det finns möjlighet att tjäna tid genom att ta en kortare väg. En port är två bandsnitslar på var sida stigen där åkaren måste passera mellan.

Orange pilar används för att varna och visa riktning på skymda bandelar. En tight sväng kan därmed för-markeras med en pilar för att uppmärksamma åkarna. Två pilar neråt betyder fara och används inför dropp m.m.

Gröna pilar används för B linjer.

Träning

Träningen är ej obligatorisk och sker på egen risk. Kör ej i tävlingsfart! Det finns inga arrangörer på plats ute i på sträckorna. Tänk på ett det kan finnas andra brukare av stigarna. Ta hänsyn och agera så fördelaktigt att vi är välkomna tillbaka nästa år igen.

Klasser

Klass.jpg

Tävling eller Motionsklass

I Motionsklass får du resultat och tider som alla andra den enda skillnaden är att de inte presenteras i en rangordnad resultatlista. Du behöver inte någon licens eller föreningstillhörighet som däremot krävs i tävlingsklasserna.

Licensguide 

Deltagare i ungdom, U21, tävling samt masterklass har krav på årslicens. Det går inte att lösa engångslicens på plats. Du måste vara medlem i en SCF-ansluten förening och registrerad med en aktuell epost-adress i föreningens register i IdrottOnline. Därefter kan du själv ansöka om din tävlingslicens på: https://www.swecyclingonline.se/ 

Efteranmälan

Kan ske i mån av plats från sista måndagen innan tävlingen till förhöjd avgift med 400 kr via hemsidan eller direkt på tävlinsplatsen med Swish.

Poängsystem

Poäng delas ut enligt samma poängtabell som för herrklassen i EWS. Poäng sätts efter den position man får i resultattabellen för respektive klass. Sex av sju deltävlingar räknas till totalpoängen.

Tidtagning 

Tidtagningssystem: SPORTident AIR+ system från Neptron. Tidtagningschipen delas ut tillsammans med nummerlappen. Kontrollera själv att du får rätt chipp genom att stämma av mot startlistan på plats. Varje tävlande ska ha två chipp, det andra är en backup. Chippen fixeras på respektive handled med hjälp av de medföljande resårbanden på tävlingsdagen. Båda chippen inlämnas i sekretariatet efter målgång även de som ej fullföljer tävlingen måste ta sig till sekretariatet och lämna sina chipp. För förlorat eller kraschad chipp debiteras 725 kr.

Foto och Video

Tävlingen dokumenteras med video och foto både på träning och tävling. I och med din anmälan till tävlingen har du godkänt din medverkan om du inte samtidigt skriftligen meddelat annat. Materialet kommer främst användas på ESS kanaler i marknadsföringssyfte och som ett minne för deltagarna. Frågor om video tar ni direkt med Niklas Wallner och Johan Gustavsson om bilder och skrivna artiklar.

Priser

Prisutdelning sker så snart resultatlistan är godkänd. Prispengar till Tävling Herr och Dam 1:a 1500 kr, 2:a 1000 kr, 3:a 500 kr. Prispengarna överföres elektroniskt, eventuell skatt betalas av pristagaren. Topp tre i övriga klasser får presentkort eller varupriser på plats. Seriepris i form av traditionsenlig glasskulptur från Åre Glashytta delas ut till topp tre i tävlingsklasserna på prisceremonin i samband med avslutningstävlingen.

Finstilta

Startavgifter återbetalas ej men kan överlåtas mot en administrativ kostnad på 100 kr.